Inleiding

Iedereen heeft wel eens een kerk gezien. Sommige leerlingen bezoeken de kerk wekelijks, op zondag. Anderen bezoeken de kerk alleen op feestdagen en het merendeel van de leerlingen gaat niet meer naar de kerk. Tot voor kort speelde de kerk echter een grote rol in het leven van de mens. Nog steeds is een deel van onze wetten gebaseerd op hetgeen in de Bijbel staat vermeld. Het christelijke geloof schrijft voor dat we ons moeten houden aan een aantal geboden. Als we deze geboden overtreden, is er een grote kans dat we in de hel terecht komen. We worden dan overgeleverd aan de duivel.

Ook in de islam vind je de duivel terug en moslims worden net als christenen gewaarschuwd om niet de slechte kant op te gaan. Voordat je verder gaat met het uitvoeren van de opdrachten is het verstandig om alvast de beoordeling te lezen zodat je weet hoe je een voldoende kunt halen voor dit onderdeel.

In de geschiedenis zijn hier veel verhalen over geschreven en in de kunst vinden we duivels in allerlei vormen en maten.

Een aantal kunstenaars staan er zelfs om bekend dat zij vaak duivels afbeelden. In de tijd van de beeldcultuur, de tijd van de film, vinden we ook veel griezelfilms waarin het duivelse een rol speelt. De vraag is nu: waar komen al duivels eigenlijk vandaan?

Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig te geven. Er zijn verschillende antwoorden mogelijk. Voer de opdrachten uit en formuleer je eigen conclusie.

Middeleeuwse afbeelding van de duivel, uit de Codex Gigas

Inleiding

Opdrachten

Bronnen

Verwerking

Beoordeling

Afsluiting

Docentenhandleiding

Duivels, het kwade in kunst en literatuur

 

Home: HOME

WEBKWESTIES