†††††††††††† IDALIUM

Idalium biedt een interessante startpagina met veel links. Op Idaliums blog zijn artikelen te lezen over een veelvoud aan onderwerpen, met name over Rusland. Idalium wil graag onderwijzen. De maker is meester. Daarom zijn er mogelijkheden om aan de slag te gaan met taalkunde, met kunst en met literatuur. Dat zijn de drie webkwesties. Er zijn gedichten te lezen van de dichter Timon van Dordt. Danko Ra verwijst naar het vuur van de zon. Ra is niet alleen een Egyptische naam, maar ook een Slavische naam en betekent God. Danko ontvangt het vuur van God; het vuur wordt zijn passie die zich uit in de liefde voor het leven en de liefde voor de poŽzie. Ten slotte is er de kunst van de Russische kunstenares Maria Konstantinovna.

Veel plezier met uw ontdekkingstocht.

Antoine Borgers†††††

Gezegend zij de dag, de maand,† het jaar

De tijd, het uur, de seconde,

En ít zalig oord en de omgeving waar

Ik door haar schone ogen werd verbonden!

Idalium, eiland van liefde, plek voor ideeŽn

Welkom wil een plek zijn voor ideeŽn. Idalium biedt toegang tot andere ideeŽn en biedt een venster op de wereld, maar dan wel vanuit specifieke invalshoeken. Het perspectief wordt bepaald door visie op taal, visie op de mens, visie op het leven.

Idalium was ooit de plek waar de cultus rond Aphrodite centraal stond. Aphrodite schonk niet alleen de liefde en de vruchtbaarheid aan de mens, maar was ook het voorbeeld van verterende hartstocht. Liefde en vuur waren enige tijd versmolten, maar Aphrodite had niet voldoende aan het vuur van Hephaistos, zij gaf zich gewonnen aan de mannelijke Ares.† Hieruit ontstond onder andere de harmonie. Zij had nog een reeks andere geliefdes, van wie Dionysus misschien nog wel de interessantste was.

 

Is niet de liefde het belangrijkste in een mensenleven en op aarde? Zonder de liefde sterft de mensheid uit en wat is een aarde zonder mensheid? Dat is een aarde zonder bewustzijn. Ook ideeŽn ontstaan uit liefde. Schoonheid ontstaat uit liefde. De liefde is het meest bezongen. Daarbij gaat het niet alleen om de liefde van de man voor de vrouw, maar ook de liefde van een volk voor zijn held. Ieder volk kent immers heldenepen. De poŽzie is daarom de hoogste kunst. Petrarca vond zijn Laura op Goede Vrijdag in een kerk. Hieruit ontstonden zijn unieke sonnetten. PoŽzie is ritmiek en daarom ook lied. De melodie is poŽzie, beeld. De dichter, architect van een lied, en architect van gebouw. De kunstenaar, ontwerper van beelden,† beschreven in† poŽzie, beschreven in ritme.†

De dichter verbond de liefde met de rest van zijn leven:

1e strofe, blz. 61, Uit: Francesco Petrarca, Sonnetten en andere gedichten,† Amsterdam 2004, 5e

Idaliums

weblog

 

De wereld Morgen

 

Idaliums

startpagina

 

IDALIUM

POETRY

 

Webkwesties

Nederlands

 

ZARGA

Zarga ŗ la Russe

 

Kunst

Maria

Konstantinovna

 

Over Idalium

 

Contact:

idalium@xs4all.nl

 

Kalender† agenda